Douglas Sjunnesson Australien

Reseberättelse – Australien vintern 2016 / 2017


av Douglas Sjunnesson


Den 18e december åkte jag och mina två kamrater Kasper & Andreas till Sydney för att uppleva ”the Australian lifestyle”. Jag och Kasper hade rest en gång tidigare på en liknande resa 2012. Då var vi i Canada och tröskade. Likt många andra unga i den gröna näringen så är det en dröm att både få jobba i Canada och Australien med lantbruk.


Efter att ha firat jul och nyår för första gången utomlands så åkte vi buss söderut för att tillslut hamna hos familjen Symes i delstaten Victoria utanför det lilla samhället Yarrawonga. Denna kontakten hade vi fått via ett par goda vänner som hade varit där och jobbat sedan oktober. De hade redan utfört större delen av skördearbetet detta rekordår i Australien men än fanns där mycket arbete kvar. De skulle nu hem till Sverige och vi tog över efter dem.


Familjen Symes brukar en växtodlingsgård på ca 3000 hektar med grödorna raps, vete, korn, havre. På grund utav en markant högre årsnederbörd så hade de en rekordavkastning på sina grödor just i år som gjorde att skördearbetet gick långsammare. Det var många lantbrukare i delstaten som bara var halvvägs igenom skörden som behövde tröskehjälp. Där kom vi in i bilden där familjen Symes började hyra ut sina egna tröskor med förarare för att hjälpa till. Vi delade på oss och körde maskinstation med maskinerna hos olika lantbrukare. Detta var mycket intressant och man kom runt mycket och fick se och prata med många olika lantbrukare. Likt Canada så är det de extrema avstånden som chockerar en liten bortskämd Skåning. Det var vid ett tillfälle flyttade jag tröska och skärbord 30mil enkel resa för att komma ut till en lantbrukare som hade 200 hektar korn kvar att tröska. Vid ännu längre avstånd så lastade de tröskorna på lastbilar men 30 mil på väg ansågs vara en normal färd med en tröska.


När skördearbetet närmade sitt slut så gavs jag tillfälle att spruta stubbarna med Roundup och göra så kallade ”firewalls”. De kembehandlade alltid stubbarna mot spillsäd och ogräs för att senare elda ner stubben senare innan de etablerade ny gröda. Detta var på många platser den enda jordbearbetning som gjordes innan de direktsådde med såmaskin av typen SeedHawk. Jag gavs även tillfälle att en dag vara med och skilja, klippa svansar och kastrera får. Vi samlade ihop får med hjälp av bilar och motorcyklar för att bedöma och sortera dem. Detta tyckte jag var mycket roligt och det kändes som att det är ett måste när man är i Australien att få arbeta i lammproduktionen om än för bara en dag. Vi fick även stanna kvar för tvätt och service av alla skördemaskiner inför nästa säsong.


Det är med blandade känslor jag sammanfattar mitt arbete i Australien. Jag är väldigt glad och tacksam jag gavs tillfället att få arbeta och uppleva allt jag såg i Australien. Däremot vill jag minnas att jag stundvis var mycket frustrerad över hur dåligt organiserade och hur extremt ineffektiva de kunde vara. Jag skulle vilja påstå att mycket gjordes utav gamla principer och i diskussioner med dem var de inte särskilt lyhörda. Bland annat fann jag deras användning och hantering av kemikalier som helt absurd. Resistens och dålig effekt var vardag men de verkade inte särskilt intresserade av att göra någonting åt det. Jag resonerade mycket med lantbrukarna och berättade om våra metoder i Europa men fick oftast bara ett skakande huvud till svar. I Australien gör man som i Australien och i Europa gör vi som vi gör.


Med detta sagt så vill jag inte klanka ner på australiensarna, de är ett glatt och trevligt folk som är lätta att ha och göra med. De har en gästvänlig kultur och väldigt givmilda och hjälpsamma, ”thats the spirit of Australia”.


Detta är min rapport för mitt Australien äventyr! Hoppas den är till belåtenhet!


Mvh Douglas Sjunnesson