Matilda & Peter Larsson

Matilda och Peter Larsson


förvaltad av Styrelsen för Föreningen Lantmannaskolas Målsmän


Peter Larsson föddes 1862 och hans hustru Matilda föddes 1864. Bägge två dog 1942 paret var barnlösa. Peter var uppvuxen vid ett lantbruk nära Rya Kvarn. Redan som 16-åring startade han lanthandel och spannmålshandel. Denna verksamhet utvecklade han sedan tillsammans med hustrun Matilda.

Peter Larsson övertog 1878 en liten affär i Rya och genom arbetsamhet, intresse och bra affärsmetoder växte rörelsen. Det blev en stor lanthandel som var verksam i Rya i Rydebäck i över 120 år. Den ännu har stor verksamhet i Rya/Rydebäck, under namnet Algot Andersson AB. Han var en stor entreprenör med rötter i den agrala kulturen.


Peter och Matilda övertog även Peter föräldrargårdar och byggde bland annat Villa Bokhaga  

Peter Larssons goda omdöme och stora arbetsförmåga kom väl till pass både i näringslivet och i samhället. Han var bl a ordförande i kommunalnämnden i Kvistofta och i styrelsen för Kvistofta sparbank, styrelseledamot i Sydsvenska banken i Helsingborg, Skånes köpmannaförening,Mathilda föddes i Saleby socken i Skaraborg 1864 och Peter Larsson i Gantofta 1862. 


Stipendier utdelas i första hand till lantbrukarungdomar från Kvistofta och Glumslövs socknar och i andra hand till elever från andra delar. 

Dessutom ska elever vid Svalövs gymnasium tilldelas i första hand och i andra hand elever vid andra naturbruksgymnasier i Skåne.